Information om Biffprotein och var du kan köpa det billigt

 

Biffprotein framställs av nötkött. Det är en proteinkälla som blivit allt mer konkurrenskraftig på sistone i takt med att priset på andra proteiner stigit. Biffprotein håller samtidigt en god aminosyraprofil, vilket ger det ett högt biologiskt värde. En annan fördel med biffprotein är att det innehåller en naturligt hög koncentration av BCAA och kreatin.

Välj biffprotein om du är laktosintolerant eller mjölkallergiker och vill ha ett bra alternativ till vassleprotein.

Så framställs biffprotein

Biffprotein framställs av nötkött. Det biffprotein som håller allra högsta klass tillverkas av rena muskler, det vill säga rent kött. Det är dock långt ifrån allt biffprotein som tillverkas av rent kött. Ofta används olika delar av nötkreaturet. Det finns även biffprotein som mest tillverkas av senor och brosk, men det ska undvikas eftersom det biologiska värdet för denna typ av biffprotein inte alls är lika god.

Först avlägsnas fett och kolesterol från köttet. Därefter genomgår köttet en värmebehandling för att få fram biffproteinisolat. I nästa steg filtreras alla återstående ämnen bort så att bara själva proteinet finns kvar. Pulvret genomgår sedan ytterligare behandlingar så att återstående fukt avdunstar. I ett sista steg smaksätts biffproteinet eller så får det behålla sin naturliga smak.

Fördelar med biffprotein

Tas upp snabbt

Kroppen kan ta upp biffprotein snabbt tack vare produktens goda biologiska värde med dess breda aminosyraprofil. Det är fördelaktigt när du tränar eftersom dina muskler snabbt kan få användning av de proteiner som de behöver.

Naturligt låg fett- och kolhydrathalt

Biffprotein innehåller mycket låga nivåer av fett och kolhydrater. Därför kan biffprotein vara ett bra proteinval om din diet kräver att fett- och kolhydratsintaget begränsas. Själva proteinet är isolerat vilket gör att du inte får i dig en massa onyttiga ämnen som annars finns i köttet.

Hög koncentration av BCAA

Det biffprotein som finns på marknaden innehåller ofta en hög nivå av leucin (BCAA), som har stor betydelse för att stimulera muskelproteinsyntesen. Ibland tillsätts extra BCAA i tillverkningen. Koncentrationen av BCAA i biffprotein är dock som regel lägre än i vassleprotein.

Innehåller kreatin

Eftersom biffprotein är ett animaliskt protein innehåller det en naturlig koncentration av kreatin. Kreatin finns naturligt i dina muskler och det hjälper till i energiomsättningen. Ett ökat kreatinintag förbättrar prestationen vid kortvarigt och explosivt arbete, till exempel tyngdlyftning. Maxstyrkan ökar vilket gör att du kan träna lite hårdare och uppnå större muskeltillväxt och muskelstyrka.

Naturligt fritt från laktos

Biffprotein är naturligt helt fritt från laktos, vilket gör det till ett utmärkt alternativ till vassleprotein för dem som lider av laktosintolerans eller mjölkallregi. Även vissa personer som varken lider av laktosintolerans eller mjölkallergi upplever att de mår bättre av biffprotein än av vassleprotein. De upplever att matsmältningen blir behagligare. Det finns till och med dem som hävdar att de blir täppt i näsan av mjölkprodukter och då är biffprotein ett bra alternativ.

Bra med variation

Vissa hävdar att de uppnår en bättre effekt i sin träning genom att variera proteinintaget. Kanske har man använt vassleprotein ett tag och upplever då en bättre upptagningsförmåga genom att gå över till nötprotein. Det kan ha att göra med att kroppen vänjer sig vid viss kost och mår bra av omväxling.

Nackdelar med biffprotein

Genom att kalla proteinet ”biff” ges ibland ett falskt intryck av att proteinet kommer från nötkött. Mycket av det biffprotein som finns på marknaden kommer i själva verket från delar på djuret som inte är muskler, till exempel senor och brosk. Sådant protein håller inte samma höga klass som protein från kreaturets muskler (kött). Balansen av aminosyror från senor och brosk är inte alls lika gynnsam som för proteiner som kommer från rent kött. Det innebär att du som styrketränar inte kan ta upp proteinet lika lätt och det tar längre tid att bygga muskler. Du kan själv kontrollera om biffproteinet kommer från senor och brosk genom att titta på förteckningen över aminosyror. Om proteinet innehåller stora mängder prolin, hydroxyprolin eller glycin kommer det troligtvis inte från rent kött.

När ska man använda biffprotein?

Biffprotein är ett utmärkt alternativ till vassleprotein. Mjölkallergiker ska inte använda vassleprotein och då kan biffprotein vara ett intressant alternativ. Om du är laktosintollerant kan vassleprotein kanske gå bra, men inte nödvändigtvis. Biffprotein är då ett säkrare val.

Biffprotein eller en riktig biff?

Kan man då inte lika gärna köpa och tillaga en riktig biff istället för att äta biffprotein? Ja, det kan man göra men det är ändå inte samma sak. När du köper biffprotein får du inte i dig onödigt animaliskt fett. Det kan vara smartare att hålla konsumtionen av rött kött på en normal nivå och istället äta mer fisk och kyckling. Med biffproteinet får du i dig det nyttiga proteinet från nötkött i koncentrat utan att ta upp en massa onödiga fetter. Dessutom blir det billigare att använda rent biffprotein jämfört med att köpa nötkött.

Hur smakar biffprotein?

Biffprotein som inte smaksätts har en smak som naturligtvis kan härledas till nötkött. Det är inte tal om smaken av grillad entrecote utan det handlar om en råare köttsmak. Den som upplever det som obehagligt kan välja någon av de smaksatta proteinpulvren. De brukar vara riktigt bra på att maskera smaken. Ett alternativ är att blanda ut biffprotein med en eller två andra proteinsorter för att ”späda ut” smaken.

Pris

Det mesta biffprotein som finns på marknaden ligger i prisintervallet 100 till 400 kronor per kilo. Det gör att det är fullt jämförbart med priset för vassleprotein.

Biffprotein och allergier

Biffprotein är hypoallergeniskt vilket innebär att det finns mycket få (om ens några) rapporter om allergiska reaktioner. Biffprotein kan med fördel väljas av den som har mjölkallergi eller laktosintolerans. Det innehåller heller inget gluten, vilket gör att det passar bra för glutenintoleranta personer. Var uppmärksam på att vissa tillverkare blandar biffprotein med vassleprotein. Om du är ute efter ett protein som inte orsakar allergiska reaktioner måste du därför leta efter ett 100 procentigt biffprotein.

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)