Så mycket protein finns det i bröd

 

Bröd bakas vanligen av vetemjöl och är idag ett av våra mest uppskattade livsmedel. Det är sällan man bara äter rent bröd utan vanligtvis brer vi på smör och kaxar till med pålägg i form av skinka, ost, salami m.m. Detta är givetvis något som ökar proteininnehållet per macka.

Vitt bröd

Per 100 gram innehåller vitt bröd cirka 9 gram protein, vilket betyder att när du har en småfranska framför dig vet du att 9 procent är rent protein. Vitt bröd är inte att rekommendera om man vill gå ner i vikt då det oftast ger en dålig mättnadskänsla och dessutom innehåller väldigt mycket kalorier och relativt lite näring.

Grovt bröd

Per 100 gram innehåller grovt bröd cirka 10 gram protein, det beror lite på vad för typ av bröd man äter. Skillnaden i proteinmängd är alltså inte särskilt stor jämfört med vitt bröd, men däremot så innehåller oftast mörkt bröd mer fiber vilket gör att mättnadskänslan blir bättre.

Praktiskt exempel

En brödskiva väger cirka 45 gram, vilket givetvis kan variera, men betyder att en brödskiva innehåller cirka 4-4,5 gram protein. Sen brukar man lägga på lite smör och kanske 2 ostskivor, vilket gör att proteininnehållet ökat med cirka 5 gram. Totalt innehåller då mackan cirka 9 gram protein.

Källa: USDA

Jamför pris på protein

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)