Så mycket protein finns det i makrill och makrill i tomatsås

 

Makrill är en av våra absolut populäraste matfiskar och förutom att det är en mycket välsmakande fisk, så är den även mycket rik på proteiner. Per 100 gram innehåller makrillkött ca 20 gram protein. Med ca en femtedel rent protein och kan därmed makrillen klassas som en väldigt proteinrik näringskälla.

I de flesta recept där makrill ingår, brukar en portion vara beräknad till att innehålla ca 200 gram makrillkött. Äter du en portion makrill kan du därför räkna med att få i dig ca 40 gram protein. Väger du runt 80 kilo och strävar efter att få i dig runt 2 gram protein per kilokroppsvikt kan ett mål makrill ge dig ca en fjärdedel av ditt dagliga proteinbehov.

Makrill i tomatsås

En populär matvaruprodukt som sälj i de flesta matbutiker är den klassiska burken med makrill i tomatsås. Då makrillköttet blandats ut med vatten och tomater sjunker andelen protein till ca 14 gram per 100 gram. Trots att andelen protein sjunker är makrill i tomatsås ett utmärkt livsmedel för den som vill få sig extra protein. En burk innehåller vanligtvis 125 gram vilket betyder att du får i dig ca 17,5 gram protein per burk.

Protein i makrill snabbsummering

  • Makrillkött per 100 gram – ca 20 gram protein
  • Makrillkött per portion (200 gram) – 40 gram protein
  • Makrill i tomatsås per 100 gram – ca 14 gram protein
  • Makrill i tomatsås per burk (125 gram) – ca 17,5 gram protein
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)