Så mycket protein finns det i Champinjoner

 

Champinjoner, som på latin heter Agaricus, är ett svampsläkte av både giftiga och ätliga svampar. Två av de ätliga champinjonerna är trädgårdschampinjonen och snöbollschampinjonen. Framförallt trädgårdschampinjonen är en oerhört populär champinjon att ha på matbordet. Trädgårdschampinjonen är den mest odlade svampen i världen. När vi säger att vi ska äta champinjon är det trädgårdschampinjonen vi vanligtvis menar.

Protein i champinjon

I 100 gram champinjon (trädgårdschampinjon) finns det ca 2,5 gram protein. Inte så mycket protein kan man tycka, men viktigt att veta är att en champinjon består till ca 92% av vatten. Tar man bort allt vatten får champinjonen, ja då innehåller den ca 30 procent protein. Om champinjonen exempelvis steks minskar mängden vatten vilket gör att andelen protein av champinjonen blir större. Hur stor denna andel protein blir (per 100 gram stekta champinjoner) är omöjligt att säga då det helt beror på hur mycket champinjonen tillagas/steks.